Tomruk ve Üretimi

Ağaç devrildikten sonra, gövde boyunca bütün dal, ur ve şişkinliklerden temizlenmesi, kabukların soyulması ve istenilen boylara bölünmesi işlemidir.

Meşe, Kayın ve Gürgen gibi sert (yapraklı) ağaçların kabukları soyulmaz.

1.Lareks

İğne yapraklı ağaçlar arasında en sert yapısı olan ağaç larekstir. Renk verme, cilalama ve boyama işlemlerinden maksimum performans alınır. Yerli katran ağacı yerine kullanılan lareks, sert bir dokuya sahip olduğu için özellikler dış cephe sistemlerinde sık sık tercih edilen bir türdür. Bunun yanı sıra gemi inşaatı, tornacılık, çit direği, telefon direği, yonga levha, taban ve tavan döşemesi gibi alanlarda da çok fazla tercih edilen bir üründür. İyi kurutulmuş olması önemlidir. İyi kurutulduğu takdirde 100 yılı aşkın ömrü vardır.

2. Sarıçam

Ağaç malzemelerine ihtiyaç olan her alanda sarıçam kullanılabilir. Kullanım alanı oldukça geniş olan bu tür özellikle kapı ve pencerelerde kullanılır. Tutkalla birlikte iyi yapıştırılır. Renk alabilir. 1. ve 2. sınıf sarıçam olmak üzere sınıflandırılır. Sibirya bölgesindeki sarıçam tomruklarından ya da yerli sarıçam tomruklarından üretilir.

3.Karaçam

Karaçam yerli bir çam türüdür. Özellikle kapı ve pencerelerde kullanılır. Çatı da da sık sık kullanılabilir. Yağlı bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla da uzun ömürlüdür.

4.Kızılçam

Kızılçam da karaçam gibi yerli bir çam türüdür. 1. ve 2. sınıf olmak üzere 2 kategoriye ayrılır. Bu kategoriler emin, lambiri, kapı ve pencerede kullanılabilir. Bir de 3. sınıf kızılçam vardır. Bu malzeme ise inşaatlık olarak kullanılır.

5. Ladin

Ladin beyaz çam olarak da bilinir. Genellikle mobilya sektöründe ve hazır kapı imalatında kullanılır. Yumuşak damarları vardır. Kolay işlenebilen ve kolayca tutkalla yapıştırılabilen bir çeşittir.